
Børn og unge
Mange børn vokser op i familier, hvor tryghed er en naturlig og integreret del af familielivet. Det betyder, at børnene har mulighed for at udvikle sig følelsesmæssigt og intellektuelt gennem den daglige trygge kontakt med forældrene og efterhånden med andre børn og voksne. For nogle børn kan hverdagen indeholde små eller større problemer. Det kan dreje sig om familieproblemer som f.eks. skilsmisse, hvor de voksne i kortere eller længere tid har problemer med at give barnet en stabil hverdag.
Nogle børn oplever angst og sociale vanskeligheder i skolen eller i relation til andre børn og i familien. Børn, som er udfordrede viser på forskellige måder, at de er i mistrivsel. De vil typisk reagere med enten at trække sig ind i sig selv eller reagere med vrede og frustration. Børn kan endvidere reagere med fysiske symptomer eller ved, at deres udvikling bremses.
Det kan være hensigtsmæssigt, at en professionel psykolog tages med på råd således, at forældre og psykolog i fællesskab kan finde ud af, hvordan barnets udvikling bedst muligt sikres.
Vi har derfor først en samtale med forældrene, hvor vi hører til barnets udvikling og vanskeligheder, så vi sammen kan bedømme, hvilken behandling, der er brug for. Behandlingen kan foregå som psykoterapi, psykoanalyse og/eller råd og vejledning til forældrene.
Samtaler med Unge
Unge kan ligeledes have deres udfordringer i et samfund, som tilbyder mange muligheder, men også stiller store krav om at kunne fungere socialt og være i stand til at træffe selvstændige valg. Hvordan den unge har udviklet måder at tackle udfordringer på, og hvordan den unge har det følelsesmæssigt med sig selv, er afgørende for, hvordan den unge er i stand til at håndtere de samfundsmæssige udfordringer. Den unge kan opleve de samfundsmæssige krav som et pres, som kan føre til forskellige psykiske vanskeligheder, og mistrivslen vil ofte gå ud over den unges skole- og uddannelsesforløb. Den unge kan trække sig fra relationer – såvel fra forældre som fra jævnaldrende. Eller den unge kan reagere med angst, depression eller selvskade. For nogle unges vedkommende kan det også vise sig i form af misbrug.
En psykolog kan hjælpe med at forstå, hvad der udløser og fastholder den unges mistrivsel, undersøge hvad symptomerne dækker over, samt hjælpe med at se muligheder for at ændre udviklingen. Igennem samtaler med en psykolog kan den unge støttes og rustes til at håndtere ungdomslivets udfordringer og dermed indgå i den fortløbende modningsproces, som forbereder den unge til at kunne stå på egne ben og nærme sig voksenlivet på kompetent vis.
Hvis du er ung eller forældre til en ung i København, der mistrives, kan du finde en kompetent og specialuddannet psykolog i Psykologcentret Israels Plads, der tilbyder psykoterapi til unge.
Læs også om: Hjælp til Skilsmissebørn | Depression | Eksamensangst